Nech je svetlo.

Príbeh o známom vynálezcovi, ktorý mal dyslexiu.


Thomas Alva Edison ( 1847 - 1931) , tento slávny vynálezca, bol dyslektik.

Naučil sa rozprávať, keď mal štyri roky. Odvtedy sa stále vypytoval, ako ktorá vec funguje. Do školy nastúpil, keď mal sedem rokov.

V škole dával učiteľke priveľa otázok a priťahoval na seba neustále pozornosť. Bol stále medzi poslednými v triede a vyslúžil si prezývku „retardovaný“. Po jedenástich týždňoch v škole sa jeho matka rozhodla, že ho zo školy odhlási a bude ho vyučovať ona sama.

Čítala mu bibliu a diela klasickej literatúry. Edison si obľúbil literatúru a históriu. Rád čítal a recitoval básne. Keď mal 9 rokov, mama mu darovala knihu s vedeckými pokusmi. On spravil každý jeden experiment z knihy a pýtal sa mamy na vysvetlenia. Neskôr napísal, že jeho mama bola príčinou jeho úspechu. Pretože ona si ním bola istá a dôverovala mu. Cítil, že má v nej oporu a nemôže ju sklamať.

Keď mal Edison 13 rokov, začal pracovať. Predával noviny a cukríky vo vlaku. Za zarobené peniaze si zariadil svoje chemické laboratórium a taktiež začal tlačiť svoj zábavný časopis. Nebol dobrý spisovateľ, jeho spôsob písania bol veľmi jednoduchý a taký ostal po celý život. Ale aj tak ľudia jeho časopis radi čítali.

V dvadsiatich ôsmich rokoch mal rozbehnutú kariéru vynálezcu a bol už dosť bohatý. Jemu vďačíme za žiarovku. Na vlákno vo vnútri žiarovky odskúšal vyše 500 materiálov. Avšak mal trpezlivosť a nenechal sa odradiť.

V roku 1889 založil najväčšie vedecké laboratórium na svete a o pár rokov neskôr založil Edison General Electric.

Edison zastával názor, že mnohé školy učia deti memorovať. Podľa neho by ich mali učiť aj pozorovať prírodu a rozmýšľať. Taktiež veril, že deti by sa mali učiť prostredníctvom hry, učenie by malo byť prirodzené, zaujímavé a podporovať originálne myšlienky.