Pozornosť, ako ju oslabujú digitálne médiá.

Negatívny vplyv digitálnych médií na pozornosť a učenie detí a dospievajúcich.


Aj tvoje dieťa trávi veľa času hraním hier na mobile alebo tablete, sledovaním televízie a četovaním s kamarátmi ? 

Takto strávený čas má negatívny vplyv na jeho pozornosť. Je to tak, mnohé výskumy to potvrdili. Deti a dospievajúci, ktorí trávia veľa času s týmito modernými hračkami majú problém s čítaním dlhších textov. Nevedia sa sústrediť na čítanie, nevedia, o čom čítali a nepamätajú si dôležité informácie z textu. Učia sa veľmi povrchne, nedokážu sa hlbšie zamyslieť nad problémom. Domáce úlohy si robia veľmi dlho, nevedia ich dokončiť z dôvodu rozptýlenej pozornosti.

Ak v noci namiesto spánku surfujú po internete, hrajú hry s kamarátmi a četujú, tak na druhý deň je ich pozornosť znížená. Stačí, keď sa takto ukracujú o spánok dva týždne a prejaví sa to rozptýlenou pozornosťou, únavou a impulzivitou. Dlhodobejší nedostatok spánku spôsobuje výpadky pamäti a problémy v riešení jednoduchých matematických úloh, napríklad na sčítanie a odčítanie.

Televízia, počítač, mobil a pripojenie k internetu 24 hodín za deň pripravujú deti a dospievajúcich o ticho. Ticho je základným kameňom charakteru. V tichu sa vytvára spojenie so svojím vnútorným JA . V tichu sa rodí sústredenosť a koncentrácia.

Zodpovednosť je  na rodičoch, aby nastavili pravidlá používania mobilov, tabletov a televízie. A  aby deti dôsledne kontrolovali. Čas strávený s digitálnymi hračkami by nemal byť dlhší ako dve hodiny denne.